Annons:
Etikettkost
Läst 27454 ggr
Ylva-Li
2008-10-05 17:32

Becel - farligare än du tror?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Använder du Becel's margarin trots att du inte har problem med ditt kolestrol? Då kanske du ska ta dig en funderare om du inte borde sluta. Överallt, i tidningar, internet, på teve, kan du lära dig att sänka ditt kolestrol. Men har du inte varit till en läkare och fått ditt kolestrolvärde konstaterat för högt konstaterat, bör du inte heller försöka sänka det.

Citat:
Det är beklämmande att man försöker skrämma konsumenterna med kolesterol och eventuellt samband med hjärtkärlsjukdomar och att påstå att 55 procent av oss alla har för höga värden. Se http://www.becel.se/index3.asp Det är inte i första hand Becel vi ska köpa utan äta mera fet fisk som lax, sill och makrill för att få den nyttiga marina Omega-3 fettsyran och även lägga om livsstil, säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan, Sveriges enda helt fristående och obundna konsumentorganisation.Studierna är både nya och gamla. Redan 2005 började man misstänka att Becel inte var så bra som man trott. Men det var inte förrän i juni i år som en större rapport i bland annat tyska läkartidningar gick ut med fakta.

**Varför är då Becel farligt?

**En av orsakerna är att våra tarmar innehåller ämnen som transporterar kolestrolet osv ut i kroppen. Vad sterolet, som finns i becel gör, är att det blockerar dessa transporter. Bara det att det kan blockera SÅ bra att du inte får upp de fetter du behöver, och även vitaminer.

Boken: Fett och kolestrol är Hälsosamt! - Om gamla och nya kolestrolmyterav Uffe Ravnskov tar upp ämnen som:

  • att kolesterol inte är ett dödligt gift, utan en molekyl som är helt oumbärlig för att våra celler ska kunna fungera normalt.

  • att högt kolesterol skyddar dig mot infektionssjukdomar.

  • att din lever producerar tre till fyra gånger mer kolesterol än vad du äter.

  • att denna produktion ökar när du äter för lite kolesterol och minskar när du äter mycket.

    Det som dock är så läskigt med Becel är att de i många fall sponsrar dietistutbildningar, vilket gör att många dietister råder oss att använda Becel.

    **Vill du läsa mer om Becel?
    **
    Konsumentsamverkan
    Diskussion på Kolhydrater.ifokus
    Kolhydratiker.se (pdf-fil)
    Gunnar Lindgren (pdf-fil)
    Mer av Gunnar Lindgren (pdf-fil)

    Smör, som det ska vara enligt undersökningarna.

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Annons:
Ylva-Li
2008-10-05 17:33
#1

Fästmannen läste någonstans om symptomer om man ätit för mycket av Becel. Måste bara hitta det igen bara. Kan också ha varit från den tyska läkartidningen förstås.

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

AnneN
2008-10-05 17:41
#2

Mycket intressant artikel =)

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Ylva-Li
2008-10-05 17:46
#3

#2 Tack. Det var min syster som fick upp ögonen för den här informationen.
Rätt skrämmande. Sambons morfar har ätit Becel rätt länge, utan att ha konstaterat högt kolestrol..

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

IaMiaMaria
2008-10-05 18:36
#4

vi här hemma har ätit becel länge och har nyligen bytt tillbaka tillvanliga hederliga bregott, det är dessutom mycket godare.

//Maria

Everything will be okay in the end, if it´s not okay it´s not the end.

Ylva-Li
2008-10-05 20:13
#5

#4 Håller fullkomligt med dig! Bregott är gott. ;)

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

LenaK63
2008-10-06 00:48
#6

Jättebra Ylva-Li!!!

Men när det inte finns Bregott kan man ta smör i stället.

Annons:
Ylva-Li
2008-10-06 01:07
#7

#6 Absolut! Det fungerar ju precis likabra. Bregott är ju smör i princip. Saknar verkligen Bregott här nere i Tyskland måste jag säga..

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

LenaK63
2008-10-06 09:54
#8

#7 Hos oss finns det litet danska produkter och ett bredbart "smör" som heter Kjaergaarden som ska likna Bregott. Kanske finns det där du bor också.

Hoppfull
2008-10-06 10:48
#9

Det är så skönt att man äntligen böjat få upp ögonen för denna horribla kemiska smörja man kallar margarin! Jag skulle aldrig få för mig att stoppa i mig sådant och än mindre ge mina barn.

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Ylva-Li
2008-10-06 16:11
#10

#8 Ah, det är mycket möjligt. Känner igen namnet.

#9 Hu nej!

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

LenaK63
2008-10-07 01:11
#11

#9 Tyvärr är det så att jag och min familj för länge sedan blivit (kan inte säga det bättre än) itutade att man skulle använda margarin att baka, steka med och att äta på smörgåsar. Lydig och utan att ifrågasätta som man var på den tiden så accepterades detta. Till Livsmedelsindustrins ekonomiska glädje!!

Jag har nyligen bett vår son (30 år) om ursäkt för att vi gett honom sådan mat (margarin och lightprodukter). Mitt försvar var att vi visste inte bättre. Man hade ju kanske kunnat ifrågasätta men det var inte på modet då. Han tar det inte så hårt för nu vet han bättre och han har nog inte (förhoppningfullt) några men av det. Vad vi har för men får vi se i framtiden. Men vi hoppas att med riktig mat framöver så kanske dessa margarin och light-förvillelser inte har satt så svåra spår i våra kroppar.

Ylva-Li
2008-10-07 01:44
#12

Ser jag bak i tiden har även min familj använt mycket lightprodukter. Dock använde vi bregott då jag var laktosintollerant men klarade just bregott och vanlig smör.

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Halvdansken
2008-10-15 16:57
#13

Från Annika Dahlqvists blog :

Ralf skrev till Unilever som producerar Becel

"….Era margariner är däremot rika på sjukdomsframkallande Omega-6 fettsyror.

Dessa sänker kolesterolet genom att när de i alltför hög halt inkluderas i cellmembranerna, ökar membranfluiditeten alltför mycket pga dessa fetters låga smältpunkt, varvid kolesterol tas från blodet för att stabilisera membranerna. Kolesterolsänkningen i blodet är alltså bara en kosmetisk effekt, som avspeglas i laboratorievärdena och har ingen hjärtskyddande effekt.

Möjligen kan den kolesterolbrist som blir följden sekundärt ha en negativ inverkan på syntesen av de hormoner, bland annat könshormoner och vitamin D3 som bildas av kolesterol.

Uppgifterna på er hemsida är m.a.o gravt osakliga. Jag vill be er ta bort dem snarast."

Med vänlig hälsning

Ralf Sundberg

Med Dr, Docent

kostdebattör"

Vad det går ut på är att Omega 6 mjukar upp cellväggarna, så att kroppen får ta kolestorol från blodet för att stadga upp dem igen!! Man framkallar alltså en skada för att få ner kolestoroltalen. Skrämmande!

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Annons:
Ylva-Li
2008-10-15 19:47
#14

#13 Men hu! Ännu värre alltså..

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

[Tassy]
2008-11-13 15:50
#15

Gäller inte detta becel pro aktive?

På de förpackningarna står iaf att man inte bör äta mer än typ 2-4 mackor med detta smör på.

Eller har jag fattat fel nu?

Halvdansken
2008-11-13 16:02
#16

Ät smör, eller Bregott, så får du inte i dig några konstigheter.

Finns det olika sorters Becel????

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Ylva-Li
2008-11-13 16:23
#17

Jo det finns flera olika sorters becel. Becel pro aktive ska vara värre än värst vad jag läst mig till, men vanlig becel var ingen höjdare heller.

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

marinelady
2008-11-20 23:57
#18

Hm det roliga är att det egentligen inte är en nyhet att kolesterol är LIVSVIKTIGT för kroppen, vi brukade alltid skämta på biologi utbildningen med att det enda som är bevisat när det kommer till kolesterol är att du absolut dör om du får i dig för lite… Skador av för mycket är fortfarande kritiserade teorier som studeras..

Ylva-Li
2008-11-21 01:10
#19

#18 Där ser man. :) Det har varit ett sånt himla rabalder om att man INTE får ha för högt.. Men att det behövs, det nämner man inte.

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

murkla
2009-02-15 22:55
#20

Tänk att nästan allt ska vara så farligt…. Synd om alla som går på de oxå….

Var på en föreläsning. om de dåliga E ämen o ch så. Han har även skrivit boken  För den kräsna konsumenten något! Intresant!

www.russmurkla.zoomin.se.  :) www.foreverliving.se

Annons:
kastanjen
2009-02-15 23:42
#21

Mkt intressant!

guraknugen
2009-02-16 19:13
#22

Jo, det där har man tjatat om i många år nu… Kul att även forskarna så småningom upptäcker det vi andra vetat hela tiden.

Jag sa en gång till mitt ex att bara man håller sig till naturliga saker så är det nog bra, varvid hon snabbt replikerade med tobak… (hon var rökare på den tiden).

Så jag får väl lägga till att man får ha ett litet uns sund förnuft också. Vit flugsvamp är ju också naturligt, men det dör man ju som bekant av.

Vad jag menade var kanske inte att man kan äta allt naturligt. Bara att man kanske bör undvika allt onaturligt. Det är ju rätt svårt idag, men man kan ju göra sitt bästa i alla fall…

Läste någonstans att någon hade kommit fram till att Bregott innehåller precis lagom mängd av diverse olika fettsyror och annat som totalt sett skulle vara bra ur hjärt- och kärlsjukdomshänseende. Men även Lätt och Lagom nämndes, vilket förvånade mig något. Nu är ju Lätt och Lagom ändå ganska äckligt så jag väljer nog i så fall Bregott av smakskäl.

rallykillen
2009-02-16 23:58
#23

Becel är jättebra. Jag tar alltid ett tjockt lager på mackan.

Ylva-Li
2009-02-16 23:59
#24

#23 Fast saken är ju den, som jag skrev i artikeln, att man ska vara försiktig med att sänka kolestrolen om man faktiskt inte behöver! Kolestrol är inte farligt, det är något vi trots allt behöver.

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Halvdansken
2009-02-17 11:24
#25

Det där med tobak är intressant. Inte för att jag tror att det är direkt nyttigt med ren tobak, men det som gör cigaretterna så beroendeframkallande og superfarliga är ju de där 4000 extra ämnena de blandar upp det med.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

guraknugen
2009-02-17 19:09
#26

#25: Trodde det räckte med nikotinet.

#23: Låter äckligt, men jag håller med. Becel är jättebra för de som tillverkar och säljer den. De tjänar pengar på det och kan sedan betala sina räkningar. Då slipper de vara ute och frysa. Något annat är det nog knappast bra till, dock Eller vad vet jag? Man kanske kan isolera med det? Fast det kommer ju att lukta efter ett tag. Hm… vad kan det då vara bra till? Energiåtervinning? Det kanske brinner bra? Nja, tvivlar.

spiritedaway
2009-02-19 17:43
#27

Men "vanliga" becel står ju bara att det är ett nyttigare alternativ(orkar inte kolla upp exakt vad det står). Står ju inget om att sänka kolesterolet. Men detta är alltså dåligt att äta? :P

Annons:
Farwuq
2009-02-19 19:58
#28

Usch, jag blir upprörd när jag läser om den där skiten de säljer. Jag använder Bregott och vanligt smör, allt annat är skräp.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

guraknugen
2009-02-19 20:16
#29

#27: Margariner över huvud taget är mindre bra som föda, inte bara Becel.

spiritedaway
2009-02-19 22:05
#30

#29 nä men tänkte om det verkligen är farligt att använda just "vanliga" becel. Jag använder smör väldigt sällan, men vi har becel här hemma. Så det handlar inte direkt om stora mängder, och oftast inte ens varje dag.

Farwuq
2009-02-19 22:08
#31

Man kan också ringla lite olivolja på brödet och slippa allt vad fasta fetter heter.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Halvdansken
2009-02-20 10:19
#32

#27, läs mitt inlägg #13, där jag klistat in info om Becel som är skriven av en läkare.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

spiritedaway
2009-02-20 11:32
#33

#32 *slänger becel*

guraknugen
2009-02-20 20:05
#34

Nu får man väl inte ta det hela så där otroligt strikt, kanske. OM man äter Becel lite då och då så innebär ju inte det att man stendör efter 45:e macken eller så. Det är väl helt enkelt bara så att det inte är så bra i längden, och då snackar vi väl säkert flera årtionden (antar jag; måste kanske tillägga att jag inte har några exakt kunskaper om detta, dock). Det är säkert ingen större fara att fortsätta äta Becel tills paketet är slut, men vet man att det finns bättre alternativ kan man ju köpa det nästa gång.

Man får ju försöka se lite nyktert på det hela. Allt är ju inte bara svart eller vitt. Det finns de som svalt diskmedel (bland andra Lasse Brandeby, enligt honom själv i ett sommarpratarprogram på 1990-talet) utan att dö, men i längden är det nog mycket olämpligt att dricka diskmedel… bara för att dra en liten halvkrystad parallell.

Annons:
Ylva-Li
2009-02-20 22:34
#35

#34 Jag skulle nog vara mycket försiktig faktiskt. Becel innehåller ett ämne som absolut INTE är bra för oss om vi inte har konstaterat högt kolestrol. Visst, det kanske inte dödar oss direkt, men det finns inte heller några belägg för vad det faktiskt kan orsaka för problem. (Ungefär som lightprodukter..)
Och jag skulle nog (som jag skrivit i artikeln) äta mer fet fisk istället och använda mindre vanligt smör.

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

guraknugen
2009-02-20 23:37
#36

#34: Macken menar jag ju givetvis inte; mackan skulle det ju vara. Fingrarna slant lite där.

guraknugen
2009-02-20 23:40
#37

#35: Själv har jag dessutom aldrig förstått poängen med halva mängden fett som det är i de flesta lättmargariner. Jag fördedrar i så fall hellre riktigt smör eller bregott och att istället ta halva mängden av det på mackan istället. Eller äta varannan macka utan smör. Vissa pålägg gör ju smör ganska överflödigt också. Kan bli lite torrt med bara ost, men allt är ju inte ost här i livet.

Ylva-Li
2009-02-20 23:52
#38

#37 Det håller jag verkligen med om. :) Halvfabrikat tycker jag inte speciellt mycket om, utan jag har hellre riktiga produkter men äter isåfall mindre av dem. Ibland undrar man vad de egentligen stoppar in i lättamargariner etc.

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

annaforsgren
2009-05-07 15:39
#39

det där visst ejag ingenting om, bra artikel!

Mvh Anna :D
Medarbetare på Jättekanin.ifokus

[YlvaP]
2009-06-15 20:40
#40

Jag äter margarin på mina mackor. Jag vill inte ha något stenhårt smör och söndersmulade bröd. Ids inte vänta timmar på att det skall bli så pass mjukt. Lite jobbigt till kvällsmackan. Men jag änvänder ett så tunt lager. Riktigt smör använder jag i matlagningen för då smakar margarinet skit.

guraknugen
2009-06-15 20:43
#41

Bregott blir mjukt på några minuter och det är väl så nära smör man kan komma om man bortser från ”riktigt” smör. Margarin är det inte i alla fall.

Annons:
[YlvaP]
2009-06-15 20:49
#42

Inte hemma hos mig. ;)

guraknugen
2009-06-16 00:57
#43

Hm… kanske för låg temperatur inomhus? Häll upp ett glas vatten och vänta en timme. Har det då frusit till is, öka temperaturen en smula…

Tungan ute

isafisa
2009-06-23 18:26
#44

Oj skönt att vi gått över till Lätta, inte för att jag är nöjd (vill ha bregott), men det är godare än becel iallafall

guraknugen
2009-06-23 18:40
#45

Över huvud taget är det lämpligt att undvika lättmargarin. Bara för att Becel är dåligt betyder inte det att Lätta skulle vara bra. Dock har jag läst någonstans att Lätt & Lagom av någon anledning skulle innehålla en lämplig sammansättning av fettsyror, men det är ju trots allt ett lättmargarin det också och är ju inte nödvändigtvis bra bara för att det är bättre än andra lättmargarin…

Mervi
2009-07-24 11:35
#46

Lätta och alla andra bordsmargaraner är inte bra.

Jag har smöret i skafferiskåpet om det inte är jättehett ute och det är precis lagom mjukt.

guraknugen
2009-07-24 19:25
#47

Då ska man kanske också hålla i minnet att allt som ser ut som margarin och köps i sådana förpackningar inte nödvändigtvis är margarin. Bregott, exempelvis (vet inte om det finns fler exempel) är INTE margarin. Kanske därför många rekommenderar just bregott…

Tisdag
2009-08-19 17:16
#48

Om man vänder på Becel paketet (något av sortera) och läser på baksidan så står det med små bokstäver att produkten inte är lämplig för barn under 7 år eller gravida. För mig är det en stark anledning till att inte äta Becel, (fast jag varken är under 7 år eller gravid…)Flört

Annons:
guraknugen
2009-08-19 20:00
#49

Ungefär samma sak de rekommenderar när det gäller sötningsmedel, i alla fall Aspartam. Vet inte om det var just 7 år, men det gällde små barn i alla fall.

Upp till toppen
Annons: