Annons:
Etikettkost
Läst 2834 ggr
Ghosthunter
1/18/16, 5:19 PM

Aioli

Jag läste att enligt GI-metoden så kan man äta hur mycket Aioli sås som helst. Men kan detta stämma? För den innehåller ju bl.a socker.

Jag läser att den innehåller 1,5 g kolhydrater per 100 g Aioli….är det lite eller mycket? (är nybörjare med detta)🙂

Jag gillar aioli och tar gärna det till både sallad och kött!

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Annons:
Halvdansken
1/18/16, 5:27 PM
#1

1.5% är inte mycket.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Sindri
1/18/16, 5:34 PM
#2

Socker är väl ingenting som normalt skall ingå i aioli, men i processade livsmedel finns tyvärr ofta socker med. Leta på aioli recept så kan du hitta ett som passar dig. Annars en bra majonnäs med tillsats av vitlök.

Men, som #1 säger, 1,5% är inte mycket som man inte är väldigt sockerkänslig.

Ghosthunter
1/18/16, 5:35 PM
#3

Okay…låter bra det!🙂

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

jiim
1/19/16, 8:37 AM
#4

Gör egen aioli. är ju endast ägg, rapsolja, salt, vinäger samt vitlök.

För nyttigare variant kan du byta ut all eller en del av rapsoljan mot andra oljor med mindre mängd inflammatoriska fleromättade fetter, tex olivolja. Då får du garanterat ingen socker i :)

Sen för viktnedgång i sig så kan du inte äta hur mycket aioli i sig. Grejen med majonnäs-baserade såser(som tex aioli) är väldigt feta och därför väldigt mättande (eftersom det inte höjer blodsockret). Men skulle du sleva i dig så går du givetvis upp i vikt.

Självklart ska du ha aioli i din sallad eller till ditt kött. Men ett par matskedar räcker väl? :)

Ghosthunter
1/19/16, 9:48 AM
#5

Ja det låter ju väldigt enkelt att göra själv och man får bort sockret, det är bra🙂

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Daybreak
1/21/16, 1:27 AM
#6

Det finns inget livsmedel man kan äta "hur mycket som helst" av, i alla fall inte om man villb ehålla vikten/hälsan. Med det sagt, 1..5g per 100g av något, vare sig det är kolhydrater, fett eller protein är mer eller mindre ingenting. (:

Annons:
Ghosthunter
1/21/16, 7:47 AM
#7

Precis det jag trodde. 1,5g per 100g låter ju inte mycket!🙂

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Zepp
1/22/16, 11:48 PM
#8

Eh,, det är cirka 30% kolisar i vitlök!🤔

Grejen är att även ägg  och kött/fisk innehåller socker/kolhydrater!

Man får på något sätt förutsätta att folk äter normala mängder utav vanliga livsmedel!

Det är rätt sällan som de naturligt förekommande kolhydraterna/sockret är något problem, utan de tillsatta!

För att inte tala om de livsmedel som till största delen består utav socker!😮

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Ghosthunter
1/23/16, 9:47 AM
#9

Det är så onödigt mycket socker överallt…varför?

Ta t.ex bröd…det behövs inte socker för att det ska vara gott….det är ju bara en helt onödig ingrediens!

Aioli hade varit lika bra utan socker också. Jag gillar också typ västkuströra eller räksallad, men där har idioterna lagt in socker också. Bättre att tillaga det själv utan socker.

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Zepp
1/23/16, 11:40 AM
#10

Socker är billigt och lyfter andra smaker, speciellt om man drar ner på bra råvaror.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Ghosthunter
1/23/16, 5:14 PM
#11

Ja, det är nog så dom tänker (tyvärr) men visst är det onödigt?

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Zepp
1/23/16, 6:02 PM
#12

Onödigt för konsumenten.. bra för producenten iomed att denne kan tillverka nästan liknande mat fast för ett billigare pris.

Smakar nästan som riktig mat.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Ghosthunter
1/23/16, 6:34 PM
#13

Ja, så är det!

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Annons:
[Majbot]
1/28/16, 6:34 PM
#14

Aioli innehåller mycket fett. 1 gr fett är detsamma som 9kcal, så nja, känns ju inte så värdefullt att slösa sina kalorier på aioli i och med näringsinnehållet 🤪

Zepp
1/28/16, 6:48 PM
#15

Aioli baseras på äggvita, någon olja, (man väljer själv den näringsrikaste) och vitlök!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Majbot]
1/28/16, 6:54 PM
Zepp
1/28/16, 7:00 PM
#17

Prexis.. så man äter inte hinkvis.. och det är främst till sk fettsnåla andra maträtter!

Gör man egen så ingår som regel mer protein och för övrigt mer vitlök!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Ghosthunter
1/28/16, 7:04 PM
#18

Med andra ord så går det inte att lita på vad de s.k experterna säger. Tack för den varningen, då åker Aiolin i soporna.

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Zepp
1/28/16, 7:15 PM
#19

Mm.. utgå från att de flesta sk processade livsmedel är junk!

Det finns så att säga skillnader i helvetet.. men färdigmat är sällan gjord utav de bästa råvaror!

http://56kilo.se/aioli-pa-minuten/

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Ghosthunter
1/28/16, 7:23 PM
#20

I det receptet kan jag inte se nåt som är direkt farligt. Skulle kanske vara lite socker i senapen…..men rapsolja ska väl inte vara nåt problem med?

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Annons:
Zepp
1/28/16, 7:43 PM
#21

Rapsolja finns oxå i litta olika kvaliteter!

Välj en kallpressad ekologisk.. sen så kan du nog inte påverka mer?

Socker i senap är en ren styggelse.. finns gott om främst Fransk dijonsenap utan tillsatt socker!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Majbot]
1/28/16, 10:09 PM
#22

Grejen är att det är så fasligt mycket kalorier, om en ska ha sås är det i regel bättre att köpa turkisk yoghurt och krydda den.

Zepp
1/28/16, 11:05 PM
#23

#22

Då skall jag avslöja en sak för dig.. det är exakt lika mycket energi i 100 Kcal Aioli som 100 Kcal av turkisk yoghurt! 🤪

Säg inget till någon annan för då rasar hela bantningsindustrin med massarbetslöshet som följd!😮

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Majbot]
1/28/16, 11:36 PM
#24

#23 Det är väl uppenbart? Var har jag påstått något annat 🤦‍♂️

100kcal aioli blir ju dock i ytterst liten volym i förhållande till turkisk yoghurt, poängen är att yoghurt är ett bättre val för den som önskar mer än kanske 1 msk sås till maten.

Ghosthunter
1/29/16, 7:59 AM
#25

#23 Ha ha ha 😂

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

jiim
1/29/16, 10:16 AM
#26

#22 du skriver precis som att kalorier är något farligt. Kalorier är bra, det är energi och det måste vi ha för att överleva. 100kcal riktig aioli mättar mer än 100kcal lätt-sås.

I synnerhet vid viktnedgång, då är mättnad A och O.

Ghosthunter
1/29/16, 1:21 PM
#27

Varför är mättnad så viktigt vid viktnedgång? Jag äter mig sällan mätt.

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Annons:
[Majbot]
1/29/16, 3:44 PM
#28

#26 Det var absolut inte min poäng utan din tolkning. Att mättnadskänslan skulle bli större vid 100 kcal aioli än t.ex 100 kcal turkisk yoghurt kan jag inte hålla med om, eftersom volymen aioli blir oerhört mycket mindre än 100 kcal turkisk yoghurt. Utveckla gärna.

Vid viktnedgång är det ju därför fördelaktigt att hålla sig till "ren" mat som inte innehåller onödiga kalorier, t.ex aioli vars näringsinnehåll inte är den bästa i och med oljan. Per 100 gram ger turkisk yoghurt 129 kcal och innehåller inte mer än pastöriserad mjölk och grädde samt yoghurtkultur. Aioli ligger på ca 680 kcal/100 gr. Säger absolut inte att olja är något dåligt, som sagt all ren mat är bra mat(alltså inte snabbmat osv som innehåller kilometer långa ingredienslistor) men jag håller inte med ert tyckande att olja skulle vara något bra vid viktnedgång eftersom VOLYMEN mat blir så mycket mindre om % fett av kosten ska överstiga ex. kolhydrater. Men smaken är ju som baken, kör vad som funkar 😎

Zepp
1/29/16, 5:02 PM
#29

Man äter energi och näringsämnen.. man äter inte fasta volymer!

Hur många deciliter Aioli äter du.. jag mäktar då bara en sked eller två!

Däremot så går det bra med decilitrar med 17% youghurt!

Ponera att du har ätit för mycket Aioli.. då förblir du ohungrig länge och äter färre gånger.. alternativt mindre nästa måltid!

Vi har en inbyggd aptitreglering/kaloriräknare.. men den funkar bara om du äter sådant som den är gjord för och utvecklats för under vår evolution.

Protein är det som ger bäst mättnad, momentant, kolhydrater ger snabb mättnad men sen oxå snabb hunger, fett gör en inte direkt mätt men det gör att man blir ohungrig en lång stund.

Så vill man äta ofta så bör man dra ner på fett, vill man äta ofta bör man ligga högt på blodsockerhöjande kolhydrater i stället.

Dessutom så äter man sällan Aioli till redan feta saker utan främst till lite torrare och fettsnålare mat.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

jiim
2/1/16, 8:58 AM
#30

#28

Mättad räknas inte i volym. Annars skulle man ju bli mätt på vatten? 😂Eller att 3dl Coca cola är mer mättande än 1dl aioli?

Nej mättnad beror stor del på din blodsockerhöjning. Dvs, Coca cola höjer det mer än aiolin.

Sen vad gäller näringsinnehåll i aioli så är inte rapsolja det bästa vad gäller vitaminer och mineraler. Men det är mättande.

[Majbot]
2/1/16, 11:10 AM
#31

#30 Agree to disagree 😃

http://tranastyrka.se/mattnad-fran-fett-kolhqqydrater-och-protein/

Mindre undersökning men trenden är ju tydlig

Zepp
2/2/16, 8:44 PM
#32

Nu funkade ju inte din länk.. men det har ingen betydelse.. iomed att jag är välbekant med JGs artiklar och där handlar det främst om att det är kalorier som spelar roll.. inte om de kommer från Aioli eller ej.. och jag håller med han!

Så skit samma.. ta dina kalorier från Aioli eller annat, man väljer själv hur mycket man äter.. rätt ofta så regleras det av din inbyggda kaloriräknare, dvs din aptit reglering!

Försök bara att äta lika mycket Aioli som du dricker vatten.. så lär du märka skillnaden!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Majbot]
2/2/16, 8:57 PM
#33

#32 Googla "Mättnad från fett, kolhydrater och protein" + "träna styrka" så ska du se att det fungerar 😎 I denna artikeln skriver han om en studie där de som drack proteinshake upplevde sig mest mätta, kolhydrater kom tvåa, sist kom fett. 

Även om frågan gäller till viss del kalorier så handlar det ju även om vart de kommer ifrån, vilket huvudsakligen är fett iom det var aioli som var på kartan. Därav hänvisade jag till artikeln som nämns ovan.

Vare kalorivärdet blir ju densamma, det är ju volymen som skiljer, och vill en ha mer än 1 msk sås till maten så är turkisk yoghurt ett bättre val iom det blir svårare att överäta. Men för att vara tydlig, vill en endast ha 1 msk sås till maten som smaksättare och inget annat och en håller sig inom ramen för sin kost så ät på 😃

Zepp
2/2/16, 9:09 PM
#34

Mm, behöver inte ens Googla för att hålla med om det.. iomed att de flesta andra välgjorda studier säger samma sak.. protein mättar mest, kolhydrater mättar snabbt, men ger oxå sen en snabb hunger och fett ger en anorektisk effekt.. dvs man förblir ohungrig.. inget av detta är något nytt inom näringsläran!

I slutändan handlar allt om kalorier.. och om du äter mer sällan så brukar ditt dagliga kaloriintag ligga lägre!

Därav är det bara dumt att sluta äta fett/Aiolo.. i lagoma portioner!

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/klick/article22184053.ab

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Annons:
[Majbot]
2/2/16, 9:24 PM
#35

#34 Har inte skrivit någonstans i tråden att folk borde skippa aioli. Citerar från tidigare inlägg åter igen min poäng:

"Vare kalorivärdet blir ju densamma, det är ju volymen som skiljer, och vill en ha mer än 1 msk sås till maten så är turkisk yoghurt ett bättre val iom det blir svårare att överäta. Men för att vara tydlig, vill en endast ha 1 msk sås till maten som smaksättare och inget annat och en håller sig inom ramen för sin kost så ät på 😃"

Finns ju dock olika typer av kolhydrater, men visst käkar en 1 dl socker till maten så hade till och med jag blivit hungrig 😛

Men som svar till TS, nja det är inte så hållbart att äta hur mycket aioli som helst. Dels näringsinnehållet och dess kalorimängd gör det ju inte till ett fördelaktigt val att ta upp större mängd av kosten

Zepp
2/2/16, 9:31 PM
#36

Tror faktiskt TS är helt klar med detta och inte äter samma volymer Aoioli som youghurtsåser?

Däremot så är det bara dumt att skrämma folk med fett.. man äter fortfarande sina kalorier annars så blir man snabbt hungrig igen!

Testa att drick en viss mängd vatten och se hur länge du håller dig ohungrig på detta!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Majbot]
2/2/16, 9:48 PM
#37

#36 Vart i tråden har jag skrivit att fett är dåligt? Precis som med kolhydrater finns det bättre och sämre källor av fett. Rapsolja tillhör ju inte dem bättre, varpå ägg och lax är kalas 👍

Det är inte bara volym som spelar roll men volym kan påverka och "lura" psyket" att en äter mer. Testa äta ett litet energiblock på 800 kcal vs en större portion fullkornsris, kyckling och broccoli.

Zepp
2/2/16, 9:54 PM
#38

Har testat sådant.. kalorisnålt ger snabb hunger och fler måltider!

Det är en stor finess med färre måltider per dag.. en av dessa är att man som regel äter färre kalorier per dygn!

En annan finess är den rent metabola, då färre måltider ger upphov till mer vila/reparation och delvis andra hormoner/biosignaler.

För att inte tala om aptitregleringen!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Majbot]
2/2/16, 9:55 PM
#39

#38 Nu sa jag ju inte kalorisnål energibar..

 Har du testat att jämföra din hungerupplevelse av att äta en energibar med 800 kcal i vs en portion med "ren" mat kanske i form av kycklingfilé broccoli och fullkornsris med ett 800 kcal värde?

Zepp
2/2/16, 9:59 PM
#40

Mm.. nog är jag så gammal att jag hunnit med att testa det mesta i matväg!

Sen så har det stor betydelse vad de kalorierna består utav.

Du kan äta hur mycket/lite kalorier du vill men om du inte får i dig resten av näringen så spelar till slut kaloríerna ingen roll.. man blir sjuk.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Majbot]
2/2/16, 10:14 PM
#41

#40 Näringsinnehåll argumenterade jag även för innan 😛Då tar jag det som ett nej, "det mesta" är ju inte detsamma som "ja" 😃

Annons:
Zepp
2/2/16, 10:18 PM
#42

Nu så äter jag inte energibarer.. såvida du inte menar godis.. och även det är väldigt sällsynt!

Jag äter mat.. och då är/blir godis/energbarer mest störande moment.. iomed att de antingen stör min aptit eller matplanering.

Såå.. ja jag undviker sk energibarer oavsett energiinnehåll.. speciellt de med högt energiinnehåll.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Majbot]
2/2/16, 11:53 PM
#43

#42 Jag syftade på att testa på att äta samma mängd kalorier men i väldigt olika volymer för att testa den upplevda mättnadskänslan. Där ett energiblock på 800 kcal ca eller en tallrik med ris/kyckling/broccoli med samma kcal skiljer sig ofantligt mycket.

Zepp
2/3/16, 7:12 PM
#44

Testa att äta riktig mat i stället.. och ta gärna 1-2 skedar Aioli om det behövs.

Hela iden att man äter volymer är befängd.. testa som sagt vad med samma mängd vatten.

Och Aioli är ett tillbehör.. lev inte av tillbehör eller barer.. ät riktig mat och testa sen om det ger en bättre mättnad/upplevelse av måltid och huruvida den måltiden gör dig nöjd.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Majbot]
2/3/16, 7:42 PM
#45

#44 Jag äter "riktig" mat  😉 Strax över 2100 kcal med både pasta, ris, kyckling, lax och annat smaskigt. Äter till och med Ben n jerries med jämna mellanrum 🤐

Som jag nämnt tidigare, funkar det för en själv så är det självklart en ska äta Aioli. Poängen var ju inte att ingen ALDRIG ska äta aioli, frågan var ju hur vettigt det är att kränga i sig större mängder. Märker att du vill få det till att jag syftar på att fett är farligt och att aioli är djävulen men så är som tidigare nämnt inte fallet. 

Du argumenterade emot att volym spelar roll, därför undrade jag om du testat den hypotesen. Men jag märker att du inte vill svara till mina frågor så jag drar mig ur denna diskussionen nu.

Zepp
2/4/16, 12:06 AM
#46

Kul att vi tillslut genom lite munhuggande kommit att stanna på samma slutsats?

Jupp testat att äta kalorlåga volymer.. fann mig stående utanför närmaste korvmoj mitt i natten!🤔

Grejen är fortfarande att en kalori är en kalori.. men att olika typer av kalorier (macronutrienter) påverkar vår homeostas på olika sätt.

"The simple weight-loss formula—burn more energy than you consume—may actually be holding us back in the fight to curb obesity."

http://www.theatlantic.com/health/archive/2016/01/what-does-a-calorie-measure/427089/

Det går alldeles utmärkt att äta måttligt av Aioli.

Grejen är väl snarare att ju mer fett i måltiden ju mindre blir portionsstorleken?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Majbot]
2/4/16, 12:13 AM
#47

#46 Nja jag sa ju samma kcal mängd i olika volymer inte lågkalori vs högkalori, så där har du snurrat till det 😐

Ju mer fett, ju mer kalorier ja och högst troligen kan en alltså inte äta i samma volymer som om en har större andel kolhydrater i kosten. Åter igen återkommer jag till din hypotes att volym spelar ingen roll utan endast mängden kcal spelar roll huruvida en blir mätt, dvs har du testat att äta samma kcal mängd i olika former och volymer, där ett exempel är ett kompakt energiblock på 800 kcal vs en tallrik med kyckling, ris och broccoli på 800 kcal.

Zepp
2/4/16, 12:28 AM
#48

Riktig mat.. helst hemmalagad från bra råvaror slår det mesta.. man blir mer nöjd, för att inte tala om det digestala systemet får något att jobba med samt att det oftast innehåller flera macronutrienter och vitaminer/mineraler.

Kroppen känner av sådant!

Dra i dig samma mängd kalorier från läsk och kolla sen hur länge du är ohungrig?

För det första så är det skillnad på spjälkningstakt för olika macronutrieneter, även beroende på deras sammansättning.. sen så varierar upptaget i tunntarmen.

Först  spjälkas kolhydraterna och tas upp, sen protein/aminosyror, sist fett.

En sammansatt icke hårt processad måltid varar längre än en som till stora delar består utav kolhydrater.. etter värre är det om dessa är hårt processade.

Då går de nämligen främst till lagring och när blodsockret sjunker sen så blir du hungrig igen.

Slutsats.. det är altså inget fel med 1-2 skedar Aioli till en i övrigt fettsnål måltid.

Man blir mätt/nöjd och förblir ohungrig längre än om den vore fettsnålare.. alternativet vore att man fick äta mer av det andra.

Man kan gärna göra enkla uttalanden.. men alldrig göra de så enkla så att de inte motsvarar verkligheten.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Annons:
[Majbot]
2/4/16, 11:09 AM
#49

#48 Du verkar helt missa vad jag argumenterar för.

Klart en blir mättare på en kost med fler kalorier än färre, det säger jag inte emot. Jag säger heller inte emot att nyttja aioli eller annat fet sås som smaksättare om det funkar för en själv och ens upplägg.

Jag ifrågasätter dock din hypotes att volym inte spelar någon roll. Så jag upprepar: 

"Åter igen återkommer jag till din hypotes att volym spelar ingen roll utan endast mängden kcal spelar roll huruvida en blir mätt, dvs har du testat att äta samma kcal mängd i olika former och volymer, där ett exempel är ett kompakt energiblock på 800 kcal vs en tallrik med kyckling, ris och broccoli på 800 kcal. "

Teorier på papper kan vara himla fina men i verkligheten är vi alla individer och upplever inte teori X på samma vis. Hur macros förbränns beror på insulinnivå vill jag minnas, och därför bränns protein efter fett, och mer kolhydrater vid högre intensitet osv.

Zepp
2/4/16, 6:18 PM
#50

Jag trodde vi var klara med det vesäntliga?

Nu så hamnar vi mest på hårklyverier?

Vem säger att man skall äta mer kalorier än vad man behöver.. vad jag förstår så är vetenskapen rätt ense om att det är rätt dumt?

Äter man kaloritätare mat så minskar portionsstorleken, alternativt så äter man färre gånger per dygn.

Iallafall så länge man äter riktigt mat.. har lixom inga som helst problem med att begripa problemet med olika barer.. de är som regel godis och ingen riktig mat.. gäller för övrigt de flesta bantningsprodukter oxå.

Vi har en inbyggd kaloriräknare.. men för att den skall fungera så skall man äta sådant som den är konstruerad för att mäta.. dvs inga godisbarer!

Problemet i dag är snarare att folk har sluta att handla/laga och äta riktig mat.. för statistiken visar att det som ökat som mest är sk mellanmålsprodukter.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Majbot]
2/4/16, 6:52 PM
#51

#50 Tydligen inte eftersom du svarar på allt annat än mitt ifrågasättande av att du menar att volym inte spelar någon roll gällande mättnadskänsla.

Zepp
2/4/16, 7:47 PM
#52

Mm.. då säger jag som så.. testa att drick samma volym vatten!

Fast jag har sagt det flera gånger!

Testa sen att äta smör med sked.. och kolla hur många kalorier du får i dig innan du kräks!

Testa sen en måltid som du lagat från de bästa råvaror och lägg till 1-2 skedar Aioli eller någon annan majonässås till den måltiden hur stor volym du orkar äta och hur länge det dröjer innan du måste äta igen.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Majbot]
2/4/16, 10:07 PM
#53

#52 Det hade varit lönlöst eftersom vatten inte innehåller kalorier. Att jämföra 0 kcal till 100 kcal(ex) är alltså lönlöst och det vet du ju själv.

Det är dock intressant att jämföra x kcal i olika volymer eftersom du menar att det spelar noll roll. För en helt trovärdig undersökning borde ju de olika delarna mat som ska jämföras vara relativt lika i macros.

Zepp
2/4/16, 11:22 PM
#54

Då är vi tillbaka på punkt noll igen.. kaloritätare mat ger mindre portioner, kalorifattigare ger större?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Majbot]
2/5/16, 12:41 AM
#55

#54 Absolut,men nu var det inte det jag argumenterade om, utan din hypotes att volym spelar noll roll gällande den upplevda mättnadskänslan.

Annons:
Zepp
2/5/16, 5:11 PM
#56

Volymen minskar om maten är energitätare.. så ja, volym är mest något för ögat!

Oså vattnet igen.. noll kalorier.. drick samma volym varje måltid i stället för mat så lär du begripa skillnaden!

Man äter/dricker fortfarande inte statiska volymer.. man äter/driker energi och näring.

Annars så hade det gått lika bra med samma volym vatten.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Majbot]
2/6/16, 12:18 AM
#57

#56 Jag förstår att du menar att volym spelar noll roll. Att du menar att macros och kcal är det enda som spelar roll gällande mättnadskänsla. Du verkar har missat att jag inte har påstått att volym är den enda faktorn som spelar in gällande mättnad, självklart är det även kalorier och typ av macros. Så du behöver inte dra upp vattenexemplet mer, både du och jag inser att det är ett lönlöst test 😎

Du vill inte svara på eller ens ge det en chans att testa samma kcal mängd, med relativt lika macros, men i olika volymer för att testa din hypotes att volym spelar noll roll. Vill du inte ens ge det en chans utan ständigt hänvisa till att dricka massor mängder vatten istället för mat(som inte ens går att jämföra eftersom vatten inte har märkvärdig närings- eller kalorinnehåll för överlevnad) så finns det inget att diskutera. Då kan vi bara vara överens om att vara oense.

Zepp
2/7/16, 1:03 PM
#58

Vattentestet är det ultimata testet av volym helt oberoende utav kalorier/näring!

Det motsatta är att äta smör med sked, dricka olja.. du lär knappast få i dig större volymer.

Trodde vi redan kommit överens om att volym är av underordnad betydelse.. det är mest olösliga fibrer som bidrar till bulk och fördröjd magsäckstömning.. vilken kan bidra till en fördröjd magmättnad.

Hur testar man samma samma macros/micros med olika volym?

Dvs om nu macrona/microna skall bidra med samma kalorier?

Det är väl där ditt tankefel ligger.. det enda som då kan skilja är vattenmängden?

Dvs ät mer koncentrerad mat och drick ett glas vatten?

Problemet är knappast volymen.. iomed att du behöver samma mängd kalorier/näring per dag.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[Majbot]
2/7/16, 6:54 PM
#59

#58 Med relativt lika(notera relativt, och inte exakt) macros syftar jag åt rimligtvis procentuell fördelning av protein/kolhydrater/fett men med en tydlig skillnad i massa vilket ger olika volymer av mat. 

Självklart behöver en X kcal per dag, dock kan olika typer av mat ge olika typer av volymer av mat trots relativt lika macro och kcal fördelning. Som sagt mat kan vara olika energität, vilket ger mer eller mindre volym. 

Nej jag tänker inte fel, men du verkar inte vilja förstå vad jag vill få fram. Jag har aldrig påstått att mättnad endast beror på volym, därmed är det onödigt att dra upp "vatten, kontra smör" testet. Det är inget jag säger emot, resultatet är ju givet.

Upp till toppen
Annons: