Medicin

Mediciner för viktnedgång

2008-08-15 18:27 #0 av: Ylva-Li

Det finns ett antal olika preparat att ta till för att hjälpa din viktnedgång. Idag finns 3 preparat som du kan få av din läkare.

Xenical

Fungerar så att tarmarna inte tar upp allt fett som du tar in. Dvs ungefär 30% av fettet kommer ut den naturliga vägen. Detta är också en av biverkningarna. Man har väldigt ofta oljiga diareer. Ju mer fett du äter, destu värre blir diareerna. För många kanske det ger en tankeställare för fettet du äter.
Tas 3 gånger dagligen vid måltid.

Reductil

Tas en gång dagligen.
Denna medicin innehåller ämnen som många antidepressiva piller innehåller. Det ökar vissa ämnen i hjärnan, som ökar aktiviteten i hjärnans nervbanor, vilket förhoppningsvis också minskar lusten att äta. Amfetamin har en liknande effekt.

Vanliga biverkningar är muntorrhet, svårt att sova, förstoppning och förhöjt blodtryck. Därför bör du kontrollera ditt blodtryck varje månad.

Reductil är rabbattberättigad till dig som har diabetes typ 2 och eller ett BMI högre än 35.

Acomplia

Ett av de nyaste preparaten på marknaden. Det blev godkänt inom EU 2006.
Det fungerar som så att det blockerar hjärnans belöningssystem. Dvs du upplever inte samma lustfyllda känsla av att inta föda.

Dessvärre kan det också påverka alla andra lustfyllda upplevelser. Vilket kan bidra till depressioner, självmordstankar, oro och lättare nedstämdhet.Relaterade länkar:

Full artikel om de 3 nämnda medicinerna ovan
fass.se kan du söka på olika preparat och läsa om dem.


Piller

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Anmäl
2008-08-15 18:31 #1 av: AnneN

Med tanke på mina tidigare erfarenheter av bantningpreparat så skulle jag inte våga testa dessa även om de säkert fungerar bra och inte är hälften så farliga som de jag råkade ut för. Dessa 3 är väl dessutom receptbelagda vilket det jag provade inte var.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-08-15 18:33 #2 av: Ylva-Li

Jo precis. :) Jag har testat Reductil faktiskt. Fick det från min huslläkare. Dock måste jag säga att det inte gav mig önskad effekt. Jag tror att man måste vara lite stabilare i psyket än vad jag var, så man orkar träna också. För att bara ta till piller och hoppas på resultat, det fungerar helt enkelt inte. Även om det vore skönt.. :p

Reductil är nog den enda som känns säkrast.. De andra två verkar mindre trevliga med biverkningar.

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Anmäl
2008-08-15 18:43 #3 av: Allamej

Xenical är rena döden... gjorde mig så sjuk att ... usch...

Reductil hade önskad effekt första månaden, sen var jag tvungen att öka på dosen för att få samma effekt... till slut helt verkningslöst.

Acomplia har jag inte ens testat... hur det är menat att fungera skulle säkert passa mig men samtidigt så är jag inte så stabil som jag skulle önska

Anmäl
2008-08-15 21:08 #4 av: David

Jag har prövat Reductil i nästan ett år utan att få önskad effekt. Så vi avbröt behandlingen. Precis som det står i artikeln är det viktigt att man regelbundet kontrollerar blodtrycket.

Jag var inne på att börja med Acomplia ett tag, men har en bekant som är läkare och jobbar just med tester av Acomplia, och för den person som inte har 150% stabilt psyke kan man bli att må väldigt dålig av den. Fast för de stabila människorna verkar den ha effekt.

Jag fick nyligen en remiss skriven till överviktsenheten på Sahlgrenska. Men det är ju "lite" kö dit. Ska bli spännande att höra vad experterna säger.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-08-15 21:19 #5 av: Ylva-Li

Oj det låter verkligen spännande. :) Du får uppdatera oss DavidE hur det går där.

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Anmäl
2008-08-16 14:29 #6 av: David

Javisst. Så fort jag fått komma dit lovar jag att berätta vad de sagt. Och vad de rekommenderar för mig.

Jag är en sån där person som vanliga primärvården gett upp hoppet om, så de låter specialisterna ta hand om mig istället. Så det kan ju bara bli bra i slutändan. Glad

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-08-16 23:43 #7 av: Ylva-Li

Det får vi verkligen hoppas! :)

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Anmäl
2008-08-17 14:07 #8 av: Solaika

Jag har ätit Reductil sen i april. Har gått ner 20 kg på det. Just nu står jag still dessvärre.. går iofs inte upp heller men jag har 10 kg kvar till målvikten. Ska därför be om högre dos nästa gång vi ska till viktsköterskan. Men jag är absolut nöjd med Reductilen!

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-08-17 14:14 #9 av: Ylva-Li

Oj! Vad härligt att höra om positiva erfarenheter också. :)
Har du gjort något mer än bara äta reductilen? Tränat?

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Anmäl
2008-08-17 14:31 #10 av: AnneN

En liten försynt undran bara... Hur går det med att hålla vikten den dag man slutar med dessa piller?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-08-17 14:32 #11 av: Solaika

Den största skillnaden va väl att sötsuget försvann med tabletterna. Sen rör jag på mig mer. Bilen står så länge jag inte ska iväg längre eller handla. Jag går eller cyklar. Innan sommaren tränade jag på gym 3 ggr/veckan. Tyvärr har det inte fungerat under sommaren pga jobbet. Jag äter rent allmänt mindre portioner och sen ser jag ju till att äta mer grönsaker och kollar alltid så tex bröd innehåller mer kostfibrer än sockerarter. Nyckelhålet är lite lurendrejeri på den punkten. Så visst har jag gjort en del förändringar i livsstilen. Men det är ju ett måste för att hålla vikten när man gått ner färdigt oxå. Det har dock inte varit några stora förändringar eller uppoffringar för mig. Jag ser ju att jag mår mycket bättre nu. Och problemet att kläderna är för stora.. det är ett problem jag gärna har ^^

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-08-17 15:43 #12 av: Ylva-Li

Absolut. :) Låter som du har kommit en bra bit på väg! (Vet inte hur mycket du måste gå ner.) Men 20kg är massor!
Dessvärre så tror nog många att det bara är att käka pillrerna och sen går man ner. :/ men riktigt så enkelt är det ju inte. Som du själv skriver så rör du dig mer och äter bättre, och pillrerna ger en bra push.

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Anmäl
2008-08-18 16:28 #13 av: Solaika

Jag ska ner 10 till innan jag är nöjd. Så 30 sammanlagt. Det finns fyra stycken M som jag tycker är ett bra måtto.

Mat
Motion
Motivation
Medicin

Alla fyra M'en måste finnas med för att det ska fungera (förutsatt att man äter medicin då ^^). Det handlar ju om att förändra vanorna. Därför är det oxå viktigt att inte säga tvärnej till allt utan skapa sig en vana som man kan hålla sig till sedan när man har ätit färdigt av medicinen. Jag kan "unna" mig en liten kaka när vi är bortbjudna. Sen väljer jag att gå en liten sväng extra samma dag eller nästa när jag vet med mig att jag har ätit lite sämre än jag borde. Så länge man mår bra av sina val så är det huvudsaken.

För mig va pillrena det som fick mig att ta tummen ur.. Jag klarade av att ta mig ur sockerberoendet med hjälp av det och jag slipper hungern. Sen äter jag iaf hyggligt bra. Felet jag gör oftast är att jag äter för lite snarare än för mycket eller fel. Pillren hjälper mig att hålla ämnesomsättningen igång trots att jag äter mindre än kroppen är van vid.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-08-18 21:02 #14 av: Ylva-Li

Tycker det låter vettigt. :) Och verkligen härligt att se att det fungerar så bra för dig!

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Anmäl
2008-08-22 13:07 #15 av: MiroSputnik

Solaika: Hur bar du dig åt för att få en läkare att skriva ut Reductil?

Jag är mycket överviktig (ca 30 kilo för mycket), ett midjemått på 114 cm(!!!) och ett BMI på  39...

Men alla läkare jag träffat tycker att jag ska kunna gå ner dessa kilon utan hjälp... De tycker inte att reductil eller nåt annat "piller" är lösningen...

Jag har en sund livsstil. Äter rätt (liiger på ca 1400 kalorier/dygn) och motionerar ett par timmar per dag. Trots detta går jag inte ner i vikt...

Jag väntar oxå på att få komma med i en "överviktsgrupp" på vårdcentral, men som på överallt är det ju kö...

Iofs tror jag inte att det finns något mirakelpiller som "botar" fetma (då skulle det inte finnas nån fetma i världen) men det kanske kan vara ett hjälpmedel...

Är det nån som vet hur man kan få nåt utskrivet, om man har läkare som vägrar...

Anmäl
2008-08-22 16:55 #16 av: Solaika

Jag bönade och bad på mina bara knän i princip. Näe, riktigt så illa va det väl inte.. Men jag fick i princip kräva tabletterna. Jag gjorde till slut så att jag skrev ett långt brev där jag listade alla anledningar till varför jag ville ha tabletterna och varför de skulle hjälpa mig.

Med ett BMI på 39 borde de inte ens tänka tanken att neka dig. Jag hade nästan 34 och fick utskrivet. Hur kan du ha så högt BMI förresten när du har ungefär lika många kilon för mycket som jag hade? *fundersam*

Nej, nåt mirakelpiller finns inte.. man måste fortfarande äta rätt, motionera osv. Men piller kan ge en knuff i rätt riktning.

Jag skulle råda dig att byta läkare. Och fortsätta byta tills du får tag i en som hjälper dig.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-08-22 18:07 #17 av: Ylva-Li

BMI beror ju på längd och vikt. MiroSputnik kanske är kortare än dig?
Själv har jag ett BMI på 42.. Fruktansvärt egentligen.

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Anmäl
2008-08-26 13:53 #18 av: MiroSputnik

Jag är ca 160 lång... Borde väl väga mindre än vad min vålvikt är just nu... Men jag ser nu att jag skrev 39 i BMI... Det ska vara 36.

Skulle vilja skylla på tryckfelsnisse, men det är ju jag detTungan ute

Tyvärr kan jag inte byta läkare, då jag har träffat och pratat med alla som jobbar på min vårdcentral, och jag får inte byta VC...

Hoppas det blir bättr i "överviktsgruppen"...

Anmäl
2008-08-26 16:14 #19 av: Solaika

Ah, jag är 11 cm längre än du.. det och tryckfelsnisse förklarar varför du har högre BMI än vad jag hade :)

Sök dig till privata kliniker då? Det var jag beredd att göra om jag inte hade lyckats få med mig läkaren till slut.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-08-26 17:41 #20 av: Yuki

Vill prova. Men det verkar inte så trevligt precis, det där med biverkningarna.

Anmäl
2008-08-26 17:49 #21 av: denstore

#20 Du får nog svårt att hitta någon läkare som vill skriva ut något preparat till dig.....

Anmäl
2008-08-26 17:56 #22 av: Yuki

Att det måste skrivas ut tänkte jag inte på... hm. Men det är nog inte den ända vägen i och för sig.

Anmäl
2008-08-26 18:00 #23 av: denstore

Nä, fast om du funderar på att skaffa den typen av medicin, så bör du nog uppsöka läkare ändå. Kanske du inte får medicinen, men kanske hjälp i alla fall.....

Anmäl
2008-08-26 18:09 #24 av: Yuki

Hjälp?

Anmäl
2008-08-26 18:32 #25 av: denstore

#24 De siffror du har uppgett om din vikt längd och ålder visar på att du är undernärd, på gränsen till anorektisk. Ändå propsar du på att du måste gå ner i vikt, och att du är tjock. Du behöver hjälp innan du skadar dig själv.

Anmäl
2008-08-26 18:59 #26 av: Yuki

Jag är inte undernärd.

Anmäl
2008-08-26 19:29 #27 av: denstore

#26 Du har ett BMI på 16,5, och strävar efter att gå ner. Du är 15 år gammal, och bör alltså inte banta överhuvudtaget, då du inte är färdigväxt. Det du sysslar med är skadligt, och om du fortsätter kan du få problem resten av ditt liv. Det kan t.ex. leda till riktig övervikt, om du tokar till din ämnesomsättning. Sök hjälp nu.

Anmäl
2008-08-26 21:17 #28 av: Hoppfull

Jag instämmer faktiskt med denstore här Yuki!

Vi som finns härinne stöttar dig gärna i kammpen mot din sjukdom, men jag tror inte att du kommer att få någon som helst hjälp, tips eller råd med att gå ner ytterligare i vikt. Din vikt är redan sjukligt låg och som ovan skriver bör du kanske söka läkare för att gå ner, de kommer då att inse hur pass illa däran du är och hjälpa dig med det du verkligen behöver hjälp med.

Anmäl
2008-08-27 20:30 #29 av: Yuki

Sjukligt låg? Nej, nu överdriver ni ju verkligen.

Och vad då, kan jag bli ännu mer överviktig som vuxen bara för att jag är som jag är nu? Man behöver ju inte bli överviktig som vuxen bara för man är tjock som barn...

Anmäl
2008-08-27 20:32 #30 av: Yuki

Och dessutom har jag ingen sjukdom.

Anmäl
2008-08-27 21:03 #31 av: denstore

#29-30 Nej, vi överdriver inte. Du har ett BMI på 16,5 vilket inte av någon kan anses normalt. Dock så är det inte din undervikt som är sjukdomen. Det är att du tror att du behöver gå ner i vikt som är problemet, och eventuellt en sjukdom.

Angående dina möjliga problem i framtiden beror på att om du fortsätter med din påtvingade svält, och har så lite fettvävnad att ta ifrån som du har, så kommer kroppen eventuellt att ändra ämnesomsättningen, för att minimera eventuell muskelförtvining. När du sedan blir tvungen att äta, vilket du förr eller senare kommer att bli tvungen till, så kommer kroppen att spara allt den kan i fettvävnaden. Lägg genast av med det du håller på med, om du inte vill skada dig!

Du har två alternativ. Antingen går du till en läkare, och tar ett allvarligt snack med honom. Eventuellt kan de hjälpa dig. Eller så fortsätter du med det du håller på med, och kommer slutligen att svälta dig själv till döds, vilket med tanke på din nuvarande vikt inte kommer att dröja värst länge.

Jag kommer i fortsättningen inte att svara på dina frågor och liknande, då det är att hjälpa dig att dö. Det är inget jag tror att varken jag eller någon annan här är särskilt intresserad av att göra. Sök hjälp!

Anmäl
2008-08-27 21:54 #32 av: Yuki

Kanske det. Men jag ser inte det så. För jag är ju tjock. Och det är visst att överdriva.

Och tänk om läkaren håller med mig? Att jag är tjock, alltså. Då är jag ju det och det är inget att göra åt, eller hur? Tänk om...

Anmäl
2008-08-27 22:10 #33 av: denstore

Varsågod. Det är nog bara att knalla dit. Ingen, och jag menar ingen, kommer att tycka du är tjock.

Antingen tycker du att det är kul att driva med oss här på forumet, eller så behöver du professionell hjälp. Oavsett vilket, så borde du sluta att posta frågor om hur du ska gå ner i vikt här.

Anmäl
2008-08-27 23:02 #34 av: Allamej

Vänligen håll er till ämnet om mediciner för viktnedgång. Eventuella andra diskutioner kan tas i PM eller så kan man skapa en ny tråd.

Veronica /medarbetare

Anmäl
2008-08-28 10:54 #35 av: Yuki

En sak ska du ha klart för dig och det är att jag inte driver med er och om ni vill kan jag sluta skriva här.

Jag tycker det är synd att du ser det så i alla fall. Synd för dig.

Och i den här tråden frågade jag faktiskt inte er, eller dig - någonting! I alla fall inte förrän du kommenterade mitt inlägg, och det sa jag inte åt dig att göra. Så det så.

 

 

Anmäl
2008-09-03 16:09 #36 av: Elka

Yuki,

Jag har inte läst dina tidigare inlägg (i andra trådar alltså), så jag har ingen bild av vem du är.

Ifall du tycker att du är överviktig så kan du kontakta din läkare för att få hjälp. Jag har gjort det och fått Reductil utskrivet, jag har också fått remiss till en psykolog för att jobba med mitt ätbeteende (komma fram till i vilka situationer jag äter, ifall jag använder mat för att döva känslor osv.). Man kan även få remiss till en dietist ifall det behövs. Tyvärr hänger det väldigt mycket på hurdan läkaren är vilken hjälp man får, ifall man får hjälp överhuvudtaget. För att få Reductil utskrivet krävs ett högt BMI (över 30 iallafall).

Iallafall så har du inget att förlora på att be din läkare om hjälp!

Anmäl
2008-09-03 17:08 #37 av: Yuki

Om man ska ha över 30 i BMI så kommer inte jag få det utskrivet... blä. 

Anmäl
2008-09-11 10:38 #38 av: RaktajinosCattis

Min mamma har ätit acomplia i ett år och hon gick ner 45 kg. Hon har behållit sin nya vikt i ett halvår sen hon slutade med medicinen. De första veckorna var hon inte rolig. Humörsvängningar så det stod härliga till men efter det har hon varit som vanligt och mått hur bra  som helst. Hon har inte motionerat under den här perioden och hon ar ätit samma mat som hon alltid ätit innan bara mindre av den.

Jag provade acomplia men blev så deprimerad så efter en vecka satt jag och stirrade in i en vägg. Det kunde gått riktigt illa om jag fortsatt så jag tycker trots min mammas lyckade resultat att man skall akta sig väldigt noga för denna metod.

 

Mvh

Catharina

Anmäl
2008-10-23 02:49 #39 av: Kerstina-61

Jag tycker det är ledsamt att unga tjejer är så viktfixerade och utseendefixerade. Vi som verkligen måste/vill gå ned i vikt  gör det ju för hälsans skull. Synnerhet kanske då man, som jag, kommit upp i ålder.

Jag själv har ätit xenical i 3 år.PGA att jag äter smärtsillande tabletter som man kan gå upp i vikt av har gjort att jag väger 25 kg mer än jag gjorde för 6 år sedan. Då var jag inte heller smal.

Jag har nte gått ned i vikt, men tack var e dem så slipper jag lavemang och andra mediciner för tarmen ska fungera. Då jag höll upp med Xenical, då gick jag döremot upp i vikt.

Biverkningarna är i början..magknip och diarreer, men de går över efter en tid.

Kerstin

Anmäl
2008-10-23 10:21 #40 av: Hoppfull

Jag har en fundering kring dessa mediciner. De beskrivs endera som att de minskar upptaget av fett ur födan, eller öka mättnadskänslan. Förutsätter inte den första varianten att man äter en hel del fett då? Hur fungerar medicinen om man äter väldigt fettsnålt?

Anmäl
2008-10-25 03:16 #41 av: choklatship

Acomplia är ett preparat som går till belöningscentrat.

Samma center som används för ALL belöning.

Många som fått detta utskrivet av en läkare som inte har obesit grund vet inte riktigt vad dom ger sig in på. FOlk som fått denna medicin har gått enr sig i sådana djupa depprisioner. Majoritetn INTE ALLA. Av den anledning att ingenting tillslut känns osm en belöning. Acomplia ges isåfall emd kombinerat med antidepp.

 

Reductil. Går till en annan del av hjärnan. Den säger till att du e mätare fortare, sötsuget minskas och din ämnesomsättning ökar. Varför rekomendera de till ngn som är på ett BMI som är undernärd?

 

MEdicinen ges självfallet bara ut med kostrådgivning. Vad jag förstått här innne r jhu alla sina egna läkare.

 

Reductil är ett redskap. Inget man äter hela livet. Den e hjälp vägen så du kan hantera och ändra om din livskost.

 

Det är mycket biverkninga rpå Reductil

 

SJälvfallet om du äter snålar medfett går du ju ner. Men de e ju självatanken när du äter reductil. Att inte längre äta som innan.

+ smakförändringar kan ske kanske du inte gilalr de onyttiga längre!

Anmäl
2008-10-27 11:05 #42 av: Halvdansken

Acomplia stoppas nu pga de hemska biverkningarna.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2008-10-27 12:34 #43 av: Ylva-Li

#42 Vad bra! För inte låter det trevligt..

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Anmäl
2008-10-30 18:43 #44 av: David

#42. Det stämmer, Acomplia är stoppat för försäljning i de 10 länder som godkänt läkemedlet.

Var inne ett tag på att prova, men är rätt glad nu i efterhand att jag inte gjorde det.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-11-22 10:22 #45 av: Tina-A

Sen finns det ju otaliga mediciner/preparat som man kan köpa utan att behöva få det utskrivet av läkare. Både lagliga och olagliga.

 

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2008-11-22 13:39 #46 av: Ylva-Li

#45 Absolut.

//Ylva-Li 

 || Studio Li (foto) ||

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.