Frukost eller inte frukost. Lägger frukost ved på brasan eller förser den en bara med extra kalorier? Artikeln rör en intressant studie som kan ge svar på frågan.
I Juni släpptes en vetenskaplig artikel med titeln "The causal role of breakfast in energy balance and health: a randomized controlled trial in lean adults". Studiens syfte var att undersöka relationen mellan frukostkonsumtion och energiintag respektive energiförbrukning. Studien var i form av en randomiserad klinisk prövning (RCT) vilket innebär att deltagarna slumpades in i två grupper. Den ena gruppen var tvungna att konsumera minst 700kcal innan klockan 11:00 varav minst hälften (350kcal) skulle konsumeras inom två timmar efter uppvak, den andra gruppen fick fortsätta sin fasta fram till klockan 12:00. Båda grupperna hade därutöver samma direktiv, att leva som vanligt (ad libitum). Studien varade i sex veckor. Ett flertal hälsomarkörer hos deltagarna undersöktes i början och i slutet av studien. Första veckan och sista veckan fick deltagarna föra matdagbok för att på så sätt kunna beräkna energiintaget, för att kontrollera de angav korrekta uppgifter fick de bära en maskin som mätte deras glukoskoncentration, och för att kontrollera deras energiförbrukning fick de bära en puls- och rörelsemätare.
Efter 6 veckor såg man ingen signifikant skillnad mellan grupperna på förändring i vikt, fettmassa eller övriga hälsomarkörer. Inte heller såg man någon skillnad av vilometabolismen. Man såg dock att trots att båda grupperna hade ungefär lika mycket vakentid så förbrukade frukostgruppen mer energi under dagen än fastegruppen. Man såg att frukostgruppen hade en mycket högre energiförbrukning på förmiddagen än vad fastegruppen hade.
Så trots att frukostkonsumtion inte påverkade vilometabolismen något så verkar det ha bidragit till en ökad energiförbrukning. Utan att ha instruerats till det så var frukostgruppen alltså mer fysiskt aktiva än fastegruppen.
Jättebra kan tyckas. Frukost gör en mer aktiv och får en att förbruka mer energi, därmed är det ett viktigt verktyg för viktminskning. Eller inte. Frukostgruppen kompenserade nämligen för den högre energiförbrukningen med ett högre energiintag än fastegruppen. Att äta frukost gör en alltså inte bara mer aktiv utan får en att konsumera mer energi. Frukostgruppen konsumerade drygt 500kcal mer än fastegruppen, vilket ungefär var lika mycket som frukostgruppen spenderade mer än fastegruppen.
Utifrån denna studie kan man alltså anta att:
- Frukost ökar energiförbrukningen via fysisk aktivitet
- Frukost ökar energiintaget
- Fasta begränsar spontan fysisk aktivitet
- Fasta leder inte till överkonsumtion när man väl äter
- Frukost har ingen effekt på vilometabolismen
- Frukost saknar direkt betydelse för viktpåverkan
Länk till studien i sin helhet: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4095658/