Allmänt

DNP: bantning med dödlig utgång.

2015-04-23 14:55 #0 av: RobinEH

I medier har det nyligen uppmärksammats om ett fall där en kvinna dog efter att ha använt bantningsmedlet DNP. Hon är dock inte den första att gå denne väg till mötes vid användning av DNP. DNP är ett känt dödligt bantningsmedel som läkemedelsverket varnade för redan 2013.

Om DNP

DNP är en förkortning för 2,4-dinitrofenol. Fram till slutet av 1930-talet användes detta som ett bantningspreparat. När man insåg hur giftigt ämnet var så slutade man med detta och användningen fokuserade istället på DNP som ett växt- och insektsgift, dvs ett bekämpningsmedel. 

För att vara tydlig så är DNP ett cellgift.

I våra celler så finns mitokondrier som brukar kallas för cellens energifabrik. DNP verkar genom att frikoppla cellernas oxidativa fosforylering som sker i mitokondrierna. Konsekvensen av detta blir att kroppen producerar energi men inte kan bilda ATP. ATP är den formen av energi som kroppen utnyttjar till all form av rörelse etc. Energin som bildas kan härav nyttjas på ett sätt, avges som värme. Resultatet av detta blir en ökad fettförbränning och en förhöjd kroppstemperatur. 

Men ökad fettförbränning låter ju lockande. Men hur lockande låter det att organen börjar koka? Gränsen mellan DNP som ett fettförbrännande preparat och ett dödligt gift är hårfin, vilket kan vara en orsak till varför till och med många kroppsbyggare och fitnessutövare som använder flertal olika anabola såväl som fettförbrännande preparat avstår från DNP. 

Dödsfall

Idag såg jag att Metro skrev om Eloise som avled den 12 april till följd av en överdos av DNP något som tidningen Shropshire Star rapporterade om i måndags. Men hon är inte den första att dö av DNP. Enligt metro så har 3 svenskar dött av DNP. Ser man internationellt så är detta bara någon procent av det sammanlagda antalet dödsfall de senaste åren.

DNP är ett cellgift. Det lurar din kropp att producera mer energi som avges som värme. Värmen leder till en jobbig sista tid av svettningar, illamående, utmattning, huvudvärk, snabb hjärtrytm, kvävningskänsla, bröstsmärta, kramper och slutligen död.

Det finns inget motgift för DNP.

Ni kan läsa ett patientfall på läkartidningen där patienten dog av DNP-förgiftning.
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Fallbeskrivning/2014/05/24-dinitrofenol--ett-dodligt-bantningsmedel/

*Bild från CGP Grey: http://www.cgpgrey.com/

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

Anmäl
2015-04-23 15:27 #1 av: TjockaBerta

Usch så hemskt.

Anmäl
2015-04-24 10:19 #2 av: oh-la

Jobbar på tullverket och vi stöter på en hel del av dessa preparat i postförsändelser från utlandet. Människor som är desperata köper billiga bantningspreparat på nätet. Sidorna dom handlar ifrån ser svenska ut, med info på svenska, men läkemedlen produceras i källarlokaler i cementblandare utan kontroll på verksam substans. I samma blandare kan man timmen innan ha producerat både hjärtmedicin och potensmedel... Breven som beslagtas är adresserade till vanliga svenskar som inte vet vad dom egentligen köper. Så frestas inte av att köpa billiga bantningspreparat på nätet... I bästa fall är det ni köper helt verkningslöst och är i princip bara pressad sockerkaka. I värsta fall får ni hem preparat men många gånger högre verksam dos, felaktiga bipacksedeln eller innehållande ämnenfrån mediciner ni absolut inte ska ta.

Anmäl
2015-04-27 17:43 #3 av: nypisnina

Vad jag fattade det som så överdoserade hon väldigt, var det inte så?
Inte för det, det är hemskt ändå, men man ska inte överdosera nånting.

Anmäl
2015-04-27 19:10 #4 av: [Túrwen]

Riktigt hemskt. Har tagit diverse piller som utlovas höja förbränningen själv och det har mest ledat till halsbränna och illamående, i mitt fall rör det sig om legala preparat som man söker på träning och kosttillskott sidor. Har haft dessa symptom trots att jag inte överdoserat. 

Hoppas att detta trots att det förstås är väldigt sorgligt fungerar som en väckarklocka för samhället, tycker inte alls att det ska vara så enkelt som det faktiskt är att få tag på dessa preparat. 

Anmäl
2015-04-28 17:14 #5 av: RobinEH

#3

Hon tog 8 tabletter istället för den rekommenderade dosen, 2st. 1 tablett var tillräckligt för att hon skulle få jobbiga biverkningar. En kapsel innehöll 200mg, dvs intog hon 1,6g.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.