Kost

Gå ner i vikt med fasta

2017-06-09 20:57 #0 av: Feministi

Jag vill gå ner i vikt med hjälp av periodisk fasta.

För att gå ner i vikt, när (med vilka mellanrum ska man äta) ska man fasta för att gå ner så mycket i vikt som möjligt under 1-2 månader? 

Är medveten om att detta inte är den mest hälsosamma dieten i längden och kommer inte att fortsätta med detta efter denna period.

Och hur bör man på bästa sätt börja äta igen  (givetvis hälsosamt) utan att gå upp massor igen?

Anmäl
2017-06-10 14:30 #1 av: parsley

Periodisk fasta innebär att du äter det du ska under en begränsad tid på dygnet. 16.8 är en vanlig variant, då man har ett ätfönster på 8 timmar och fastar 16 timmar sammanhängande. 16.8 kan man hålla på med i åratal om man trivs med att äta på det sättet.  Under de 8 timmarna man äter så kan man äta 2 lite större eller 3 lite mindre mål mat. 

5.2 är en annan variant. Då äter man normalt 5 dagar i veckan och kaloribegränsat 2 dagar per vecka. Från början åt man inget under fastedagarna. Sedan ändrade man och började tillåta 500 kalorier per fastedag för kvinnor och 600 kalorier per fastedag för män. Detta för att 5.2 skulle bli lite lättare att följa. 

Det finns en kanadensisk läkare som heter Jason Fung. Han har skrivit en bok som heter Fetmakoden, där han bl a förespråkar fasta. Han har hemsida och det finns ett antal inlägg översatta till svenska på kostdoktorn.se. I boken har han två olika förslag på periodisk fasta. Alternativ 1 innebär att man äter normalt dag 1, fastar till dag 2, äter normalt dag 3, fastar till middag dag 4 osv. Alternativ 2 innebär att man äter normalt dag 1, ingenting dag 2, äter normalt dag 3 osv. Enligt Fung ska man äta frukost-lunch-middag de dagar man äter och undvika mellanmål och småätande. Fastedagar är det ok att dricka hemkokt buljong, te och kaffe. 

Det finns även längre fastor. Kanske är det någon sådan du tänkt dig?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.